Grevinde Danners Stiftelse, København

Arkitekt:

J. Theodor Zeltner, Varmings Tegnestue og Praksis, arkitekter MAA

Danner-stiftelsen ved Søerne i København gav husly til fattige fruentimmere, efter den opførtes 1875, men blev hundrede år senere besat af rødstrømper, da huset truedes af nedrivning i 1979. Siden har bygningen fungeret som krisecenter for voldsramte kvinder. Bygningen blev opført i tegl i samtidens eklekticisme med store markante, rundbuede gavle, der leder tanken hen på veneziansk renæssance. Huset havde plads til 52 beboere i små étværelses lejligheder.
I løbet af 1970\\\'erne havde stiftelsen udtjent sit formål og blev solgt til et byggekonsortium, der sammen med entreprenante folk ville omskabe Nansensgade-kvarteret til kontorområde. Rødstrømper fra kvindebevægelsen, støttet af den lokale beboerbevægelse, tog dog sagen i egen hånd, besatte huset, fik det fredet og rejste penge til at købe ejendommen i 1980. Efter en gennemgribende restaurering og ombygning 2008-12 står den ramponerede bygning igen meningsfuld og indbydende som en moderne stiftelse. Facaden er nænsomt renset, så man igen kan se både de gule og røde sten. Skorstenspiberne er genopført og hovedindgangen er flyttet fra gavlen til midt på den symmetriske facade mod Gyldenløvesgade.
Hele interiøret har fået en overhaling med fint malerarbejde og mormoreringer. De oprindelige rum i hovedbygningen anvendes nu bl.a. til en flot, dobbelthøj festsal, kontorbrug og forskning. Men der er også tilføjet nye funktioner som en udgravet parterreetage i kælderen med en ny udgang til haven samt nye arbejdsrum i loftsetagen, hvor der er isat runde tagvinduer - med Kulturstyrelsens vesignelse.
I bygningens baghus ligger det sikrede krisecenter, hvor hver enkelt lejlighed nu er indrettet med eget bad og køkken. Men hver etage har dog stadigvæk også et større fælleskøkken. Også udearealerne er omlagt til en nydelig og varieret terapihave, der nu byder på græsklædte terrasser, beplantning, en forsænket flisebelagt gård ind til parterreetagen samt en sort pavillonbygning i træ og glas, hvor der er indrettet skolefaciliteter for de børn, der er indkvarteret i centret.
Opførelsesdata

Årstal: 1874 - 1875
Bygningsændringer og ombygninger:
Opført af Theodor Zeltner for Frederik VII som Kong Frederik den Syvendes Stiftelse for fattige Fruentimmere af Arbejderstanden i 1875. Stiftelsen blev overflødig i 1970\\\'erne og en ny ejer truede med nedrivning til fordel for et nyt kontorhus. Bygningen besattes af Rødstrømperne i kvindebevægelsen, støttet af beboerbevægelsen i Nansensgade, i 1979. Bygningen blev fredet en måned efter i 1979. Efter en omfattende fundraising købtes huset af kvindebevægelsen 1980 og indrettedes til Danmarks første krisecenter. Kælderen fungerede som lokalt beboerhus 1980-87. Renovering af hus og have af Varmings Tegnestue 2008-12. Pavillon af Praksis Arkitekter 2012.

Adresse

Nansensgade 1
DK-1366 København K

Byggeriets øvrige parter

Bygherre: Frederik VII, Grevinde Danner og Realdania m.fl.
Ingeniør: Jørgen Nielsen, FRI, og Strunge Jensen, FRI (renovering)
Landskabsarkitekt: Schønherr og Victoria Lynn Lygom, Varmings (terapihave og haverenovering)
Konsulent: Praksis Arkitekter (skoletjeneste), +Pedersen (ny indretning) og Rambøll DK (bygherrerådgivning for renovering)

Anvendelse

Hovedfunktion : Institution
Bygningsart : Kvindecenter med krisecenter og boliger
Særlige aspekter: Fornyelsen præmieret af Københavns Kommune 2013.

Referencer
Knud Millech og Kay Fisker: Danske Arkitekturstrømninger 1850-1950, Østifternes Kreditforening, 1951. Ida Haugsted: Nye Tider - Historicisme i København. Nyt Nordisk Forlag Arnold Busck, 2004. Politiken 08-10-2012. Arkitekten 05-2013, side 45 (pavillon). "
Grevinde Danners Stiftelse, København
Grevinde Danners Stiftelse, København
Grevinde Danners Stiftelse, København
Grevinde Danners Stiftelse, København
Grevinde Danners Stiftelse, København
Grevinde Danners Stiftelse, København
Grevinde Danners Stiftelse, København
Grevinde Danners Stiftelse, København
Grevinde Danners Stiftelse, København

FORSIDE | BYGNINGER | ARKITEKTER | ARKITEKTFIRMAEROM PROJEKTET | KONTAKT |

ARKARK.DK blev oprettet i 2007 af arkitekter Esben Larsen og Rimas Steponaitis.
Copyright ©ARKARK.DK 2011. All Rights Reserved. Powered by SCIMORE