Mallorca, Can Feliz, Jørn Utzons eget hus 2, Spanien

Arkitekt:

Jørn Utzon

Jørn Utzons andet hus på Mallorca, Can Felix, er om muligt endnu mere mageløst end det første. Det er placeret inde i landet ved S'Horta nogle kilometre fra det første hus ved kysten. Jørn Utzon og hans kone Lis flyttede hertil i 1994, fordi de i deres alderdom ikke længere kunne klare vinterens fugtige Middelhavs-klima og sommerens horder af turister og arkitekturinteresserede. Huset ved S'Horta er et mesterværk, karakteriseret ved de terrasserede, vandrette planer i kontrast til de pinjedækkede skråninger udenfor, hvortil der er en betagende udsigt.
Planerne i den centrale del af huset udnyttes til køkken, spise- og opholdsstue foran en åben terrasse. På de næste niveauer ligger et udekøkken, gårde, endnu en terrasse og en svømmepøl. Til den ene side er soveafdelingen placeret, også i tilknytning til patioer. Til den anden ligger indgangen, også ved en patio, samt en beundringsværdig lys arbejds- og opholdsafdeling på hvert sit niveau med en storslået udsigt gennem de sprosseløse vinduer. Kort sagt en perlerække af fantastiske rumligheder, hvori familie- og arbejdslivet foregår.
Som Can Lis ved kysten er Can Felix opført i lokale sandsten, tegl og beton af lokale håndværkere. Detaljeringen er den samme som i andre af Utzons værker, men er her gennemført sublimt. Fast og løs møblering er også tegnet af Utzon. Fliser og keramik understreger helheden.
Huset bebos nu af datteren Lin Utzon, der her udfører forlæg og skitser til mange af sine anerkendte kunsthåndværkerarbejder.
Opførelsesdata

Årstal: 1993 - 1994

Adresse

Can Feliz, Cala d'or
ES-07660 Mallorca, Spanien

Byggeriets øvrige parter

Bygherre: Jørn Utzon
Ingeniør: ?
Landskabsarkitekt: ?
Entreprenør: ?
Konsulent: ?

Anvendelse

Hovedfunktion : Bolig
Bygningsart : Énfamiliehus

Referencer
Living Architecture 14-1995. Arkitektur DK 2-1996, side 96. Det Danske Kulturinstitut og Dansk Arkitektur Center: The Danish Wave, udstillingskatalog, 1998. Utzon, Richard Weston, Edition Bløndal 2002. John Pardey og Richard Weston: Jørn Utzon Logbog, vol. III, Edition Bløndal, 2004. Utzonbiblioteket. Utzons Egne Huse. Arkitektens Forlag, 2004. Louisiana Revy 2-2004. Politiken 21-11-2010. "

FORSIDE | BYGNINGER | ARKITEKTER | ARKITEKTFIRMAEROM PROJEKTET | KONTAKT |

ARKARK.DK blev oprettet i 2007 af arkitekter Esben Larsen og Rimas Steponaitis.
Copyright ©ARKARK.DK 2011. All Rights Reserved. Powered by SCIMORE