Esbjerg Musikhus

Arkitekt:

Utzon Arkitekter ved Jan Utzon

Musikhuset i Esbjerg er tegnet af Utzon-familien. Det er en net bygning, men savner substans i både konstruktiv og stoflig henseende. Årsagen hertil er antagelig bygherreønsker om at spare på byggeomkostningerne. Og en iver efter at få bygget noget fremfor at få bygget noget kvalitativt. Huset savner helt mesteren Jørn Utzons virtuositet.
Anlægget består af en kraftværkslignende pyramidestub, der rummer musikhusets store sal, og en rummelig foyer, der smyger sig om salen. Herudover er det nærliggende kunstmuseum og restauranten på første sal knyttet til foyeren.
Salsbygningen er noget upræcist anbragt i Byparken på den stejle skrænt mellem byen og havnen. Bygningen er beklædt med hvide keramiske klinker, der til gengæld giver den en klar form mod bysiden. Herfra er der ganske indlysende adgang til forpladsen og den lyse og lette foyer, der er overdækket af ubegrundede ottekantede, paddehatteagtige elementer båret af søjleskafter. Konstruktionen ligner kæmpe-snurretoppe - men meningen er at give foyeren karakter af en skov med stammer og grenværk. Rummet er inddækket med store glaspartier, der dog har fået en noget grov og kompliceret opsprosning, som ikke fremmer skovindtrykket.
Den store sal kan rumme 1.100 tilhørere, når den er traditionelt opbygget til koncerter. Men den kan ændres både akustisk og rumligt til teaterforestillinger og akustisk musik med et mindre publikum. Indretningen er fleksibel - loftets højde kan varieres, og stolerækkerne kan køres frem eller tilbage. Men det fremmer ikke et godt rumligt indtryk af salen, der i stedet er blevet ligegyldig.
Opførelsesdata

Årstal: 1996 - 1997

Adresse

Havnegade 18
DK-6700 Esbjerg

Byggeriets øvrige parter

Bygherre: Musikhuset Esbjerg A/S
Ingeniør: COWIconsult A/S, FRI
Landskabsarkitekt: Esbjerg Kommune, Gartnerafdelingen
Entreprenør: Fagentrepriser
Konsulent: Jørn Utzon (arkitektonisk konsulent)

Anvendelse

Hovedfunktion : Institution
Bygningsart : Musikhus

Referencer
Arkitektur DK 5-1997, side 256, og 3-2013, side 45. Arkitektur Guide Jylland, side 262. "
Esbjerg Musikhus
Esbjerg Musikhus
Esbjerg Musikhus
Esbjerg Musikhus
Esbjerg Musikhus
Esbjerg Musikhus
Esbjerg Musikhus
Esbjerg Musikhus
Esbjerg Musikhus
Esbjerg Musikhus
Esbjerg Musikhus
Esbjerg Musikhus

FORSIDE | BYGNINGER | ARKITEKTER | ARKITEKTFIRMAEROM PROJEKTET | KONTAKT |

ARKARK.DK blev oprettet i 2007 af arkitekter Esben Larsen og Rimas Steponaitis.
Copyright ©ARKARK.DK 2011. All Rights Reserved. Powered by SCIMORE