Nørrebro Teater, København (ombygget)

Arkitekt:

Vilhelm Lauritzen og Stadsarkitektens Direktorat i København

Nørrebro Teater fra 1886 var oprindelig et såkaldt logeteater med plant gulv og et galleri, hvor der blev tilbudt morskabsoplevelser og servering.
I 1931 udbrændte teatersal, foyer og garderober, men teatret blev genopført året efter af Vilhelm Lauritzen, der skabte en modernistisk funkisbygning med fine detaljer. Desværre vandaliserede efterfølgende teaterdirektører årene derefter både interiør og facade.
I 1984 besluttede Københavns Kommune at gøre noget ved moradset, og lod Stadsarkitektens Direktorat udarbejde et renoveringsprojekt. Efter en intensiv diskussion med teatrets ledelse blev antallet af siddepladser reduceret fra 920 til 620. Dette greb medførte imidlertid også, at der kunne laves en amfiteatralsk opbygning af teatersalen, hvorunder der kunne blive plads til en ny publikumsfoyer. Samtidig lykkedes det at indpasse de øvrige funktioner hensigtsmæssigt på den begrænsede plads, der var til rådighed.
I facaden blev der anbragt et nyt glasparti, der dog er helt uden den elegance, der prægede Vilhelm Lauritzens bygning fra 1932. Farvesætningen af den fornyede teatersal er foretaget af billedkunstneren Robert Risager.
Opførelsesdata

Årstal: 1931 - 1932
Bygningsændringer og ombygninger:
Det første Nørrebro Teater indrettet som serveringsteater 1886. En brand ødelægger teatret 1931. Vilhelm Lauritzen genopbygger teatret i funkisstil 1932. Ombygget 1954 og omdøbt til Det ny Scala 1955-71. Navneændringer til Scala og atter Nørrebro Teater. Renoveret og ombygget af Stadsarkitektens Direktorat 1986-87.

Adresse

Ravnsborggade 3
DK-2200 København N

Byggeriets øvrige parter

Bygherre: Staten og Den Storkøbenhavnske Landsdelsscene (1987)
Ingeniør: Københavns Kommunes Rådgivende Ingeniørkontor (1987)
Konsulent: Robert Risager (kunstnerisk udsmykning), Miklos Ölveczky (teaterteknik) og Johs. Jørgensen A/S (akustik), 1987

Anvendelse

Hovedfunktion : Institution
Bygningsart : Teater

Referencer
Lisbet Balslev Jørgensen, Hakon Lund og Hans Edvard Nørregård-Nielsen: Danmarks Arkitektur. Magtens bolig. Gyldendal, 1980. Arkitektur DK 3-1987, side 116. Lisbet Balslev Jørgensen, Jørgen Sestoft, Morten Lund, Jens Linde og Jens Bertelsen (red.): Vilhelm Lauritzen - En moderne arkitekt. Bergiafonden og Aristo, 1994. "
Nørrebro Teater, København (ombygget)
Nørrebro Teater, København (ombygget)

FORSIDE | BYGNINGER | ARKITEKTER | ARKITEKTFIRMAEROM PROJEKTET | KONTAKT |

ARKARK.DK blev oprettet i 2007 af arkitekter Esben Larsen og Rimas Steponaitis.
Copyright ©ARKARK.DK 2011. All Rights Reserved. Powered by SCIMORE