Børglum Kollegiet, Risskov

Arkitekt:

Paul Niepoort og H. Salling-Mortensen, arkitekter MAA

Kollegiet er opført som et utraditionelt, Alvar Aalto-inspireret, muret bygningsensemble i 1960'erne, da der udfoldede sig en heftig debat om denne ungdomsboligforms udformning og indretning. Aaltos fingeraftryk kan ses i den organiske planløsning med syv vifteformede blokke, der via et lavt fælleshus bindes sammen af forbindelsesgange som "blomster på stilk".
De fire-etagers blokke har en planløsning, der minder om beliggenhedsplanens. I midten ligger hovedtrappe, køkken og fællesrum, der omkranses af en krum korridor med indgang til værelserne, på opførelsestidspunktet seks mod øst og otte mod vest, alle med en individuel beliggenhed og forskellige lysforhold. Korridoren samt værelsernes entré og badeværelser er anbragt som en bufferzone, så støj og musik fra fællesrummet ikke generer beboerne, når de sover i deres rum. Fra fællesrummet er der udgang til en populær sydorienteret balkon. Til indretning af de skæve rum er valgt løse møbler.
Anlæggets fælleshus ligger som sagt i midten, hvorfra støj fra fester heller ikke virker generende i de omgivende blokke. Kontaktleddet mellem blokke og fælleshus er overdækkede gangforbindelser gennem haven. Også fællesbygningen er karakteriseret af blødt formede gange og ramper, der fungerer som kollegiets vigtigste mødested. I tilknytning hertil ligger en lang række funktioner, bl.a. reception, postkasser, kantine, pejsestue, kontorer, møderum og lokaler til sport, motion og velvære m.v. I underetagen er der tillige indrettet festlokale og gæsteværelser.
Opførelsesdata

Årstal: 1963 - 1967

Adresse

Børglumvej 2
DK-8240 Risskov

Byggeriets øvrige parter

Bygherre: Kollegieselskabet af 1960, afd. III
Ingeniør: K. F. W. Askøes Eftf. (konstruktioner) Niepoort & Co. (installationer) V. Lassen-Jordan (akustik)
Landskabsarkitekt: Jørgen Arevad Jacobsen

Anvendelse

Hovedfunktion : Institution
Bygningsart : Kollegium

Referencer
Arkitektur DK 2-1969, side 45, og 1/2-1985, side 59. Harald Langberg: Hvem Byggede Hvad 3. Politikens Forlag, 1971. Guide til Dansk Arkitektur II. Mogens Brandt Poulsen: Århus Arkitekturguide. Arkitektskolen i Aarhus, 1999. ArkitekturMagasinet 1-2009, side 64. "

FORSIDE | BYGNINGER | ARKITEKTER | ARKITEKTFIRMAEROM PROJEKTET | KONTAKT |

ARKARK.DK blev oprettet i 2007 af arkitekter Esben Larsen og Rimas Steponaitis.
Copyright ©ARKARK.DK 2011. All Rights Reserved. Powered by SCIMORE