Hotel Marselis (Helnan), Århus

Arkitekt:

Arkitektfirmaet Friis og Moltke A/S og Thyge Klemann, arkitekter MAA

Hotellet har en usædvanlig smuk beliggenhed helt ude i strandkanten ved Århusbugten, umiddelbart op til Marselisborg-skovene, men blot få minutters kørsel fra byens centrum.
Hotellet er udformet, så det fuldt ud udnytter denne eksklusive beliggenhed. Bygningens lidt forskudte længer er gravet ind i skrænten, så den er i tre etager mod vandet og i to etager mod land. De to øverste etager er indrettet med værelser mod vandet, mens underetagen er forbeholdt restaurant og selskabslokaler. Alle rum har gennem store vinduesarealer en formidabel udsigt over vandet. Oprindelig blev der opført tre længer, nu er der mod syd tilføjet én mere i samme skikkelse.
I en bevidst kontrast hertil er landsiden tillukket med små glugger ind mod korridorerne. Her er hovedindgangen placeret i en mellembygning, der forbinder hotellet med en ældre rigmandsvilla, som er indrettet til kontorer og andre hotelformål.
Til byggeriet er anvendt mokkabrune teglsten og til gulvet i foyeren brune keramikfliser. Dette materialevalg er i god overensstemmelse med den kraftige detaljering og den grove møblering, som er lagt for dagen i et af de fineste danske eksempler på brutalismen, som arkitekterne, Friis & Moltke, var eksponenter for i en lang række arkitekturværker.
Opførelsesdata

Årstal: 1966 - 1967

Adresse

Strandvejen 25
DK-8000 Århus C

Byggeriets øvrige parter

Bygherre: Anker Jacobsen, murermester
Ingeniør: Abrahamsen & Nielsen A/S, FRI
Landskabsarkitekt: Sven Hansen
Konsulent: Harbo Sølvsten (indretning) og Jørgen Glud (kunstnerisk udsmykning)

Anvendelse

Hovedfunktion : Erhverv
Bygningsart : Hotel

Referencer
Arkitektur DK 2-1968, side 74. Harald Langberg: Hvem Byggede Hvad 3, Politiken, 1971. Poul Erik Skriver: Friis & Moltke. Arkitektens Forlag, 1997. Mogens Brandt Poulsen: Århus Arkitekturguide. Arkitektskolen i Aarhus, 1999. Arkitektur Guide Jylland, side 211. "
LinksHotel Marselis (Helnan), Århus
Hotel Marselis (Helnan), Århus

FORSIDE | BYGNINGER | ARKITEKTER | ARKITEKTFIRMAEROM PROJEKTET | KONTAKT |

ARKARK.DK blev oprettet i 2007 af arkitekter Esben Larsen og Rimas Steponaitis.
Copyright ©ARKARK.DK 2011. All Rights Reserved. Powered by SCIMORE