Århus Kommunehospital

Arkitekt:

Kay Fisker og C. F. Møller

Arkitekten C. F. Møller og senere hans tegnestue har som ingen andre sat et betydeligt bygningskunstnerisk præg på Århus i flere generationer. Det startede med to store projekter vundet i arkitektkonkurrencer, en udbygning af Kommunehospitalet i 1930 og etableringen af Århus Universitet i 1931, beliggende som naboinstitutioner på hver side af Randersvej/Nørrebrogade.
Udtrykket til begge projekter er udarbejdet i samarbejde med Kay Fisker og er nær beslægtede med skarpt skårne, kubistisk formede bygningskroppe uden tagudhæng. Husene til Kommunehospitalet er selvstændige H- eller T-formede bygninger langs en nord-syd-gående forbindelsesvej. Mod vest blev der opført sengeafdelinger og behandlingsfløje, mod øst en række funktionærboliger.
Hospitalet fremtræder i røde teglsten med dybe tilbageliggende fuger, røde sadeltage og smalsprossede lysgivende vinduer, der oprindelig var placeret i sydvendte tre- eller sekssengsstuer. Vinduer, døre og altaner var på opførelsestidspunktet udført i tilbagetrukne, hvidmalede jernprofiler i overensstemmelse med 1930'ernes danske funktionalisme.
C. F. Møller og Kay Fisker opførte de første bygninger, den kirurgiske afdeling og radiologisk afdeling 1933-35, men herefter fortsatte C. F. Møllers Tegnestue udbygningen alene. Men ideerne med de knappe, slidstærke bygninger er fastholdt i nybygningerne helt op til nu.
Opførelsesdata

Årstal: 1934 - 2009
Bygningsændringer og ombygninger:
Kirurgisk Afdeling og Tuberkuloseafdelingen opført af Thomas Arboe 1893. Medicinsk Afdeling af Rudolf Frimodt Clausen 1917. Kay Fisker og C. F. Møller vandt konkurrencen om en udbygning i 1930. Bebyggelsesplanen blev efterfølgende revideret. Radiologisk og kirurgisk afdeling samt kontor- og funktionærbygninger færdige i 1935. C. F. Møller fortsatte udbygningen alene fra 1942. Portnerbygningen fra 1908 er omdannet til kræftpatienternes hus af Frank Gehry og Cubo Arkitekter 2009.

Adresse

Nørrebrogade 44
DK-8000 Århus C

Byggeriets øvrige parter

Bygherre: Århus kommune

Anvendelse

Hovedfunktion : Institution
Bygningsart : Hospital
Særlige aspekter: Førstepræmieprojekt i konkurrence 1930.

Referencer
Arkitekten U 19-1931, side 85. Arkitekten M 1935, side 109. Harald Langberg: Hvem Byggede Hvad 3. Politikens Forlag, 1971. Mogens Brandt Poulsen: Århus Arkitekturguide. Arkitektskolen i Aarhus, 1999. Arkitektur Guide Jylland, side 203. Arkitekten 10-2005 og 12-2007. "
LinksÅrhus Kommunehospital
Århus Kommunehospital
Århus Kommunehospital
Århus Kommunehospital
Århus Kommunehospital
Århus Kommunehospital

FORSIDE | BYGNINGER | ARKITEKTER | ARKITEKTFIRMAEROM PROJEKTET | KONTAKT |

ARKARK.DK blev oprettet i 2007 af arkitekter Esben Larsen og Rimas Steponaitis.
Copyright ©ARKARK.DK 2011. All Rights Reserved. Powered by SCIMORE