København, Sankt Annæ Plads 1-3

Arkitekt:

G. F. Hetsch og P. C. Hagemann

Ejendommen er tegnet for grosserer Fibiger i 1847 af C. F. Hansens svigersøn, G. F. Hetsch, der dog ragede uklar med bygherren, som til Hetsch's store fortrydelse lod P. G. Hagemann færdiggøre byggeriet efter let reviderede tegninger.
Patricierhuset er opført i en lidt tør klassicisme, inspireret af Jørgen Hansen Kochs fine hus på hjørnet af Bredgade og Fredericiagade, der har Schinkel som direkte forbillede.
Huset har rustikabetonede hjørner (der dog nu er sløjfet på de øverste etager) og indrammede vinduer, men ellers indskrænker det dekorative sig til vandrette gesimser, bånd og vinduesfordakninger, der understreger det horisontale. Bygningen flankeres af to porte, der ovenover er prydet med åbne søjle-loggiaer, også kaldet plantehuse med balkon. De blev indføjet for at adskille ejendommen fra nabohusene og for at give den sin egen fornemme karakter.
Huset er ret dybt, hvorfor en midtergang deler planen på langs. Mod gaden ligger dagligstue, sal, spisestue og kabinet, mens køkken, pigekammer og soveværelser med tilhørende rum til fruen og herren vender mod gården.
Opførelsesdata

Årstal: 1847 - 1849

Adresse

Sankt Annæ Plads 1-3
DK-1250 København K

Byggeriets øvrige parter

Bygherre: A. Fibiger

Anvendelse

Hovedfunktion : Privat boligbyggeri
Bygningsart : Borgerhus

Referencer
Knud Millech og Kay Fisker: Danske Arkitekturstrømninger 1850-1950, Østifternes Kreditforening, 1951. Harald Langberg: Hvem Byggede Hvad 1. Politikens Forlag, 1968. Sys Hartmann og Villads Villadsen: Danmarks Arkitektur. Byens huse - Byens plan. Gyldendal, 1979. Arkitektur DK 1-2004, side 61. "
Links

http://www.kulturarv.dk/

København, Sankt Annæ Plads 1-3
København, Sankt Annæ Plads 1-3

FORSIDE | BYGNINGER | ARKITEKTER | ARKITEKTFIRMAEROM PROJEKTET | KONTAKT |

ARKARK.DK blev oprettet i 2007 af arkitekter Esben Larsen og Rimas Steponaitis.
Copyright ©ARKARK.DK 2011. All Rights Reserved. Powered by SCIMORE