Engelske Rækkehuse, København

Arkitekt:

Vilhelm Tvede

Vilhelm Tvede skabte i 1873 efter engelsk forbillede en ny mønsterboligbebyggelse for middelklassen i København. Han havde tidligere påbegyndt et tilsvarende forsøg med arbejderboliger for samme bygherre, de nu nedrevne "Classenske Boliger" på Frederiksberg.
De engelske boliger i Toldbodgade har rækkehus-karakter og er parvis spejlvendt med de to individuelle indgange til den høje stueetage fra gårdsiden. Boligerne er med deres cirka 400 kvm. rummelige med kælderetage til køkken og pigeværelse, tre fulde etager og udnyttet loftetage. Usædvanligt for den tid er soveværelses-etagen udstyret med badeværelse.
Boligerne illustrerer det kendte engelske bolig-sociale begreb "upstairs and downstairs", hvor rangordenen mellem herskab og tjenestefolk er stadfæstet i indretningen. Husene havde oprindeligt lejeboliger, men er nu dyre og eftertragtede ejerboliger.
Opførelsesdata

Årstal: 1869 - 1873

Adresse

Toldbodgade 71-85
DK-1253 København K

Byggeriets øvrige parter

Bygherre: Det Classenske Fideicommis

Anvendelse

Hovedfunktion : Privat boligbyggeri
Bygningsart : Engelske rækkehuse

Referencer
Knud Millech og Kay Fisker: Danske Arkitekturstrømninger 1850-1950, Østifternes Kreditforening, 1951, side 137. Arkitektur Guide København, side 188. "
LinksFORSIDE | BYGNINGER | ARKITEKTER | ARKITEKTFIRMAEROM PROJEKTET | KONTAKT |

ARKARK.DK blev oprettet i 2007 af arkitekter Esben Larsen og Rimas Steponaitis.
Copyright ©ARKARK.DK 2011. All Rights Reserved. Powered by SCIMORE