Mastekranen, Nyholm, Holmen, København

Arkitekt:

Philip de Lange

Mastekranen på Holmen, placeret som vartegn for flådestationen ved indsejlingen til Københavns Havn, er på mange måder særegen.
Kranen har haft en speciel funktion. Den har været brugt som hjælp til at rejse masterne på fordums sejlskibe. På de store sejlskibe var masterne en kompliceret konstruktion i flere stykker, hvorfor det har været nødvendigt med en høj kran, så man kunne få de øverste dele på plads.
Selve konstruktionen er også usædvanlig. Det er en stor tømmeropbygning, der er surret sammen med tovværk for at sikre en holdbar, men elastisk konstruktion. Tovværket er fire tommer i omkreds, og de enkelte surringer eller bændsler har en længde på op til 90 meter med en vægt på ca. et kilo pr. meter. Konstruktionen har omkring 40 bændsler, hvortil der i alt er brugt ca. 1,6 kilometer tovværk.
Uden om mastekranen er der opført en murstensbygning, der utraditionelt ikke har nogen bærende funktion, men blot beskytter tømmeret mod vejrliget. Philip de Lange har dog sørget for, at bygningen er forsvarlig arkitektonisk behandlet ved at placere vinduer for hver etage med aftagende højde opefter, så beskueren får indtryk af en meget høj bygning.
Opførelsesdata

Årstal: 1748 - 1751
Bygningsændringer og ombygninger:
Hovedvagten bygget 1744-45 Mastekranen bygget 1748-51

Adresse

Bradbænken 1, Nyholm, Holmen
DK-1439 København K

Byggeriets øvrige parter

Bygherre: Staten

Anvendelse

Hovedfunktion : Institution
Bygningsart : Militærbygning

Referencer
Christian Elling: Arkitekten M 1930, side 241. C. Elling og Viggo Sten Møller: Holmens Bygningshistorie, 1932. Tobias Faber: Dansk Arkitektur. Arkitektens Forlag, 1963. Harald Langberg: Hvem Byggede Hvad 1. Politikens Forlag, 1968. Jørgen Sestoft: Danmarks Arkitektur, Arbejdets bygninger. Gyldendal, 1979. Sys Hartmann og Villads Villadsen: Danmarks Arkitektur, Byens huse - byens plan. Gyldendal 1979. Miljøministeriet, Bygninger og Anlæg i Københavns Havn, 1988. Gengivet på frimærke 1990. Guide til Dansk Arkitektur I. Arkitektur Guide København, side 160. København København - en by på frimærker. Post & Tele Museum. 2004. Frank Allan Rasmussen: Holmen, fra flåde til folk. Gyldendal, 2009. "
Mastekranen, Nyholm, Holmen, København
Mastekranen, Nyholm, Holmen, København

FORSIDE | BYGNINGER | ARKITEKTER | ARKITEKTFIRMAEROM PROJEKTET | KONTAKT |

ARKARK.DK blev oprettet i 2007 af arkitekter Esben Larsen og Rimas Steponaitis.
Copyright ©ARKARK.DK 2011. All Rights Reserved. Powered by SCIMORE