Panoptikon-bygningen, København

Arkitekt:

Alex Poulsen og Mogens Jacobsen, arkitekter MAA

Den nuværende Panoptikon-bygning består af tre elementer, et højhus på 12 etager mod Banegraven, en tværfløj, der dækker for det bagvedliggende hotel, og den gamle lave bankbygning på hjørnet af Vesterbrogade og Bernstorffsgade, der overlevede bygningsbranden i 1950.
Huset er opført i jernbeton i en modernistisk arkitektur. De tilbageliggende uafhængige facadesøjler aftager i dimension opefter. Facaderne har en markant udformning med åbne brandaltanbånd på de fire øverste etager mod banegraven og et lodret bånd af åbne brandaltaner ud for bitrappen mod Bernstorffsgade.
Beklædningen på gavle og andre faste partier er udført af såkaldt folkemarmor, dvs. armerede betonplader med en forstøbning i hvid cement, der er sat op som forskalling. De øvrige facader udgøres af snedkerelementer med vindue og brystning af emaljerede jernplader, der kan modstå stedets kraftige forurening fra biler og tog.
Højhusets etager indeholder kontorer omkring en let konisk korridor, tagetagen er udnyttet til terrasse og stuen og første sal rummer butikker. Den ældre buede bankbygning har fået påsat en åben, lidt tilbagetrukket tagetage med fladt tag, så den passer til de øvrige bygningselementer.
Opførelsesdata

Årstal: 1951 - 1952
Bygningsændringer og ombygninger:
Oprindelig bygning med vokskabinet opført af Henrik Hagemann 1883-85. Biograf i bygningen 1899-1929. Huset overtaget af Arbejdernes Landsbank 1929. Nyindretning af Viggo Jacobsen. Indretning af nyt banklokale mod Bernstorffsgade af Viggo Jacobsen 1940. Bygningen delvis nedbrændt 1950. Den nuværende bygning opført af Alex Poulsen og Mogens Jacobsen som Danmarks højeste hus på daværende tidspunkt, 1951-52. Facaderenovering 1996.

Adresse

Vesterbrogade 5, Banegårdspladsen
DK-1570 København V

Byggeriets øvrige parter

Bygherre: Arbejdernes Landsbank
Ingeniør: Ax. M. Knudsen og S. L. Sørensen (konstruktioner) samt Olaf Ellern (installationer)

Anvendelse

Hovedfunktion : Erhverv
Bygningsart : Bank- og kontorbygning

Referencer
Arkitekten U 1951, side 98. Arkitekten M 11/12-1954, side 174. Harald Langberg: Hvem Byggede Hvad I. Politikens Forlag, 1968. Ida Haugsted: Nye Tider - Historicisme i København. Nyt Nordisk Forlag Arnold Busck, 2004. "

FORSIDE | BYGNINGER | ARKITEKTER | ARKITEKTFIRMAEROM PROJEKTET | KONTAKT |

ARKARK.DK blev oprettet i 2007 af arkitekter Esben Larsen og Rimas Steponaitis.
Copyright ©ARKARK.DK 2011. All Rights Reserved. Powered by SCIMORE