Esbjerg Vandtårn

Arkitekt:

Christian Hjerrild Clausen

Vandtårne er en taknemmelig bygningstype. De placeres ofte et højtbeliggende sted, hvor de som vartegn kan udtrykke deres enkle funktion og reflektere samtidens foretrukne stilarter. Esbjerg Vandtårn har det på lignende måde. Det er opført i 1897, da byen indførte vand- og gasforsyning. Det er bygget af byens førende arkitekt, C. H. Clausen, der opfattede sig selv som arkitektur-håndværkeren, som med stor dygtighed valgte sit udtryk efter opgavens karakter.
Gennem sin karriere anvendte han alskens stilretninger, men her lånte han motivet fra en middelalderlig røverborg ved Rhinen, det gotiske Nassauer Haus i Nürnberg fra 1422. Tårnet er ulig andre firkantet, men med en cylindrisk vandbeholder. Det har ganske små vinduer og fire små dekorative vagttårne i toppen i overensstemmelse med forbilledet, der jo skulle holder fjenderne på afstand. Det er opført i røde teglsten og bygget med en udsigtsplatform øverst.
Vandtanken i tårnet var kun på 131 kubikmeter vand i 1897, da årsforbruget i den hastigt voksende by var 130.000 kubikmeter. Allerede i 1904 blev der derfor bygget en større aflastningsbeholder i et nyt vandtårn ved Nygårdsvej.
Opførelsesdata

Årstal: 1896 - 1897

Adresse

Havnegade 22
DK-6700 Esbjerg

Byggeriets øvrige parter

Bygherre: Esbjerg Kommune

Anvendelse

Hovedfunktion : Erhverv
Bygningsart : Vandtårn

Referencer
S. Alkærsig: Esbjerg Havn og By, Esbjerg 1909. Arkitekten 1937 M, Hist. huse i Esbjerg. Harald Langberg: Hvem Byggede Hvad, Bind 3. Politikens Forlag, 1971. Esbjerg Kommune: Historiske huse i Esbjerg, 1979. Peter Dragsbo og Kirsten Frederiksen: C. H. Clausen 1866-1941, Esbjerg 1991. Arkitektur Guide Jylland, side 253. "
Esbjerg Vandtårn
Esbjerg Vandtårn
Esbjerg Vandtårn
Esbjerg Vandtårn

FORSIDE | BYGNINGER | ARKITEKTER | ARKITEKTFIRMAEROM PROJEKTET | KONTAKT |

ARKARK.DK blev oprettet i 2007 af arkitekter Esben Larsen og Rimas Steponaitis.
Copyright ©ARKARK.DK 2011. All Rights Reserved. Powered by SCIMORE