København, Ny Vestergade 13, Grevinde Danners Palæ, Dansk Arbejdsgiverforening

Arkitekt:

Ukendt og Preben Hansens Tegnestue, arkitekter MAA

Da Dansk Arbejdsgiverforening overtog ejendommen i 1974, besluttede man at restaurere forhuset, mens bag- og sidehuse blev erstattet af et nyt kontorhus.
Forhuset med Grevinde Danners tidligere lejlighed blev istandsat i overensstemmelse med den indretning og det nyklassicistiske udtryk, bygningen fik ved en ombygning i 1857. Alle gamle installationer, inclusive et stort boksanlæg i stuen, blev fjernet med størst mulig hensyntagen til de oprindelige bygningsdele. I stedet blev der indføjet skjulte rørføringer, el-radiatorer og en centraltavle til styring af al belysning. Huller og revner i de fornemme parketgulve og paneler blev udfyldt. Og i samarbejde med Nationalmuseets farvekonsulenter og konservatorer blev de oprindelige bemalinger, bl.a. egetræsådring og marmorering, genskabt på grundlag af gamle håndværkstraditioner. Også de dekorative arbejder af Hilker, Skovgaard og Constantin Hansen blev restaureret.
Opførelsesdata

Årstal: 1792 - 1978
Bygningsændringer og ombygninger:
Opført for Chr. Christensen Bording 1792-93. Forhøjet, ombygget og udsmykket for tømmerhandler L. Jensen Maag 1857-58. Restaurering af Preben Hansen 1975-78. Side- og baghus nedrives og erstattes af anonymt kontorhus.

Adresse

Ny Vestergade 13
DK-1471 København K

Byggeriets øvrige parter

Bygherre: Dansk Arbejdsgiverforening (1978)
Ingeniør: O. H. Brødsgaard, FRI
Landskabsarkitekt: Edith og Ole Nørgård, MDL
Entreprenør: Saabye & Lerche A/S
Konsulent: Nationalmuseet ved Inge Mejer Antonsen, Ole Alkærsig, J. Høj Madsen og Arne Bäch (konservering), G. C. Hilker, Constantin Hansen og P. C. Skovgaard (kunstnerisk udsmykning)

Anvendelse

Hovedfunktion : Erhverv
Bygningsart : Kontorer og mødelokaler

Referencer
Harald Langberg: Hvem Byggede Hvad I. Politikens Forlag, 1968. Arkitektur DK 4-1979, side 129. "
LinksFORSIDE | BYGNINGER | ARKITEKTER | ARKITEKTFIRMAEROM PROJEKTET | KONTAKT |

ARKARK.DK blev oprettet i 2007 af arkitekter Esben Larsen og Rimas Steponaitis.
Copyright ©ARKARK.DK 2011. All Rights Reserved. Powered by SCIMORE