SAS Radisson Royal Hotel, København

Arkitekt:

Arne Jacobsen

SAS-huset er på mange måder enestående i den danske arkitekturhistorie. Det er Københavns første skyskraber, hvorved byen fik en modernistisk bygning med et internationalt præg, det er opført og indrettet både med industrielle og håndværksmæssige byggevarer, det er eminent proportioneret og det repræsenterer Arne Jacobsens totaldesign, der udover bygningen bl.a. omfattede møbler, inventar, armaturer og hotellets spisebestik, som siden er sat i produktion som eksklusive, selvstændige forbrugsvarer, der er uhyre populære og langtidsholdbare.
Hotellet har sit forbillede i New York, hvor Skidmore, Owings & Merrill få år forinden opførte Lever House. Som dette er SAS-huset opdelt i en lav bygning, der indeholder foyer, vinterhave, restaurant, butikker, kontorer og tidligere en SAS-terminal, samt højhuset, der primært rummer hotelværelser og et panoramarum på øverste etage. Bygningsdelene er frigjort fra hinanden af en tilbagetrukket mellemetage. De to geometriske legemer er overbevisende formgivet bl.a. med basens horisontale vinduesbånd og hoteltårnets vertikale linjer. Den lave bygning får tyngde med den mørke, grågrønne, emaljerede stålplade-beklædning, mens de lyse, grågrønne curtain walls og de opdelte spejlflader med sprosser af spinkle aluminium-profiler giver højhuset lethed og får den til at forsvinde op i den blå eller grå himmel. Som i andre af Arne Jacobsens værker er huset opført og indrettet på basis af en rationel betonkonstruktion med runde søjler i et modulært gridsystem underordnet den præcise udvendige form.
SAS-husets interiør er skabt på grundlag af et gennemtænkt design og udført med ædle, stringente materialer som marmor, læder, tykke tæpper og træpaneler af wengé, kirsebær eller ask - helt typisk for arkitekten og som en selvstændig videreførelse af konceptet fra Lever House. Særlig indretningen af hotellets fællesområder var uovertruffen - med vinterhaven, der havde form som en lysgård afgrænset af dobbelte glasvægge med orkidéer i hulrummet, den vangeløse spindeltrappe udført i svejsede stålplader eller foyerområdet med Arne Jacobsens møbelgrupper, bl.a. den berømte stol, Ægget. På trods af enkelte svipsere var SAS-huset i tiårene efter opførelsen et højdepunkt i moderne dansk interiørarkitektur - virtuos rumkunst kort sagt.
Desværre kunne hotellets uforstandige ledelse ikke forvalte det helt unikke design på et tidspunkt, da bygningen ikke var fredet. Flere ombygninger betød en ændret rumdisponering, da først terminalen blev flyttet, og rejsebureau og snack-bar siden nedlagt. Den originale skranke og de originale møbler over alt i huset blev ufølsomt udskiftet, og i 1991 forsvandt vinterhaven. Dog har man genindrettet et enkelt værelse (nr. 606) i overensstemmelse med det oprindelige interiør, så Arne Jacobsens fans stadig kan bo i de eftertragtede, rette omgivelser.
Opførelsesdata

Årstal: 1959 - 1960

Adresse

Hammerichsgade 1
DK-1611 København V

Byggeriets øvrige parter

Bygherre: SAS, Scandinavian Airlines System

Anvendelse

Hovedfunktion : Erhverv
Bygningsart : Hotel

Referencer
Arkitekten 2-1960, side 209. Tobias Faber: Dansk Arkitektur. Arkitektens Forlag, 1963. Jørgen Sestoft: Danmarks Arkitektur, Arbejdets bygninger, Gyldendal, 1979. Arkitektur DK 2-1959, side 45, 6-1960, side 209, 1/2-1985, side 37, og 2-2004, side 176. Deutsche Bauzeitschrift, Royal-Hotel der Scandinavian Airlines System in Kopenhagen, 5-1961, side 599. Félix Solaguren-Beascoa: Arne Jacobsen, Barcelona 1991. Guide til Dansk Arkitektur I. Arkitektur Guide København, side 123. Carsten Thau og Kjeld Vindum: Arne Jacobsen, Arkitektens Forlag, 1998. Michael Sheridan: Room 606. The SAS House and the Work of Arne Jacobsen. Phaidon, 2003. Thomas Dickson: Dansk Design, Gyldendal, 2006. Anne-Louise Sommer: Den Danske Arkitektur. Gyldendal, 2009. Michael Sheridan: Mesterværker. Strandberg Publishing, 2011. "

FORSIDE | BYGNINGER | ARKITEKTER | ARKITEKTFIRMAEROM PROJEKTET | KONTAKT |

ARKARK.DK blev oprettet i 2007 af arkitekter Esben Larsen og Rimas Steponaitis.
Copyright ©ARKARK.DK 2011. All Rights Reserved. Powered by SCIMORE